L’impetigen és una infecció de caràcter lleu de la pell que afecta sobretot els més petits de la casa: aproximadament des dels 2 als 5 anys. Però alerta, no te’n refiïs, a tu també et pot acabar enxampant.
Segur que si no ha tocat a casa teva, has tingut algun cas a prop. I és que l’impetigen és una infecció de la pell molt comuna, especialment en nens i nenes petits. Un problema més habitual en èpoques de calor i a llocs on hi ha humitat, i que aquest any s’ha allargat més del compte a causa de les càlides temperatures que ens han acompanyat fins fa relativament poc.
Què és l’impetigen?
L’impetigen és una infecció de caràcter lleu de la pell que afecta sobretot els més petits de la casa: aproximadament des dels 2 als 5 anys. Però alerta, no te’n refiïs, a tu també et pot acabar enxampant.
Els culpables de la infecció poden ser dos bacteris: l’Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes, i tot i que els símptomes són els mateixos, el primer és el responsable de la majoria dels casos d’impetigen.
La bona notícia és que és una infecció de lleu, però la part dolenta és que és extremadament contagiosa: s’escampa amb facilitat a altres zones del mateix cos i és molt fàcil encomanar-li a algú altre, sigui a través de contacte directe o indirecte.
Com sé que el meu fill o filla té impetigen?
El símptoma per excel·lència de l’impetigen són butllofes que es trenquen amb facilitat, deixant anar una secreció de color transparent o mel al principi i que acaben deixant la zona inflamada amb una ferida de crosta groguenca.
La manera de reconèixer l’impetigen és fàcil: les lesions solen estar agrupades i se situen a llocs com la cara, al voltant del nas o de la boca, i a les cames o els braços. Però que això no et despisti: poden aparèixer a qualsevol lloc del cos…
Una manera molt fàcil de detectar l’impetigen és examinant les ferides o rascades ja existents: si de cop tenen una crosta groguenca i són vermelloses als voltants o n’apareixen més a altres zones ja pots cantar bingo, que segurament estaràs davant d’un cas d’impetigen. Això sí, per molts consells que et donem aquí, el millor és que el diagnòstic te’l facin al centre de salut 😉
Tinc un cas d’impetigen, com el tracto?
Per evitar la transmissió a altres persones i que s’escampi a altres zones del cos, l’impetigen es tracta aplicant pomada antibiòtica directament sobre les lesions. De vegades, quan les lesions són més extenses i es reprodueix amb facilitat, es recomana també un antibiòtic oral. La part bona és que un cop posem en marxa un tractament ja ho tindrem tot sota control i només caldrà que passin 24 hores perquè deixi de ser contagiós.
El que no és tan conegut és que l’impetigen acostuma a desaparèixer per si sol en unes setmanes. Sí, sí, com ho llegeixes. Tens l’opció de no tractar-lo, però amb una contrapartida. Si no el tractem, existeix la possibilitat d’encomanar més persones al nostre voltant i fer que les lesions existents es continuïn escampant pel nostre cos.
Molt bé, però podem fer alguna cosa per prevenir-lo?
La millor manera de prevenir l’impetigen és mantenir una higiene personal adequada, netejant la pell amb aigua i sabó. I, com tant hem sentit en èpoques de covid, rentar-se les mans amb freqüència és un mètode molt senzill, però molt efectiu per fer fora els bacteris.
Què fer per no contagiar o que no s’escampi, un cop el tenim?
Ronda President Macià, 1
08302 Mataró
Barcelona