S’estima que aproximadament el 50% de les dones major de cinquanta anys patiran osteoporosi en algun moment. Tot i que, malauradament, en molts casos no sabran que la pateixen.
Osteoporosi significa os porós i, com el seu nom indica, és una malaltia que afecta l’estructura dels ossos, disminuint la massa òssia i la microarquitectura del teixit dels ossos, provocant una pèrdua de la densitat òssia, és a dir fent que es tornin més prims i fràgils.
L’osteoporosi afecta homes i dones, però sobretot a aquestes últimes durant la menopausa, a causa del paper que juguen els estrògens en la calcificació dels ossos, fent que la pèrdua d’estructura òssia sigui més accelerada.
Per què és l’osteoporosi una malaltia silenciosa?
La pèrdua de la densitat òssia no dona cap senyal. No existeixen símptomes ni fa mal i això provoca que les persones que la pateixen no s’adonin que la tenen fins que no es trenquen un os.
De fet, el problema de l’osteoporosi és que els ossos es poden fracturar amb molta facilitat. Estem parlant de les anomenades fractures per estrès, cops de baix impacte o caigudes a alçades menors, que ossos en bon estat podrien aguantar sense cap mena de dificultat.
Què provoca l’osteoporosi?
L’osteporosi acostuma a tenir lloc durant l’envelliment, durant la menopausa i la perimenopausa i en el cas dels homes, quan es donen nivells baixos de testosterona. També té lloc quan es dona una falta de vitamina D o de calci.
Els factors de risc per patir osteoporosi són:
El sedentarisme, ja que si el cos detecta que els ossos no reben impacte, no necessiten ser “tan forts” i, per tant, estalvia. Si fem esport, li estem donant raons al nostre organisme perquè enforteixi els nostres ossos. En aquest sentit, les persones que no han fet esport al llarg de la seva vida o aquelles que han estat enllitades durant un temps prolongat tenen risc de patir-ne.
Uns altres factors de risc són estar molt prim, antecedents de fractures prèvies, fumar, beure alcohol, tenir antecedents familiars amb osteoporosi, haver pres corticoides llargues temporades, problemes d’absorció intestinal o una menopausa prematura
Es pot prevenir l’osteoporosi?
Encara que soni a tòpic i que siguin les recomanacions de sempre, és el que funciona. No fumar i beure poc alcohol, fer una dieta equilibrada i dormir bé són excel·lents maneres de prevenir aquesta malaltia. Pel que fa a la dieta equilibrada, és molt important tenir en compte que si la nostra alimentació està composada d’aliments majoritàriament àcids el PH de la nostra sang és més àcid i el cos fa servir més calci perquè aquest PH torni a la seva normalitat. Això és clarament un factor de risc, perquè, el cos, al fer servir el calci dels ossos per regular el PH, implica més facilitat perquè es produeixi osteoporosi.
A banda, és important no prendre massa cafè, té, begudes refrescants o, fins i tot, aigua amb gas i tenir en compte que la nostra dieta ha de comptar amb calci, vitamina D (que també obtindrem del sol), vitamina K, magnesi i proteïnes. D’aquesta manera, estarem donant al nostre cos el que necessita per estar sa i perquè els ossos no es debilitin.
Importància de diagnosticar-la a temps
El diagnòstic es fa amb el que anomenem densitometria òssia, que el que fa és mesurar la mineralització de l’os, una prova que té en compte la quantitat de minerals que hi ha als nostres ossos.
Les persones que han passat la menopausa i tenen més de 55 anys s’hauran de realitzar densitometries per saber quin és l’estat dels seus ossos. També les dones que tenen una menopausa precoç, els homes de més de 60 anys amb problemes d’absorció intestinal o gent sedentària o que ha hagut de passar molt de temps al llit.
Ronda President Macià, 1
08302 Mataró
Barcelona