Tot just acaba de començar la calor, com qui diu, però el teu fill o filla arriben de l’escola amb la cara lleugerament vermella?
Si al juliol i a l’agost és un MUST protegir-nos del sol, ho ha de ser també a l’abril i al maig En realitat, ho ha de ser durant tot l’any.
El sol de maig és tan perillós com el de juliol
La quantitat de radiació solar que ens arriba canvia al llarg de les estacions de l’any i, fins i tot, al llarg del dia. Per això, estaràs d’acord amb nosaltres que al migdia els rajos de sol són sempre més intensos que en qualsevol altre moment del dia.
La radiació solar màxima que arriba a la superfície de la Terra no depèn pas de la temperatura de l’aire, sinó de l’altura del Sol.
I per què t’expliquem tot això?, et preguntaràs. Doncs perquè entenguis que encara que no faci la mateixa calor, la radiació de finals de maig és comparable a la que arriba a mitjans d’agost, i la que arriba a finals d’abril a la de mitjans d’agost.
Les pells més sensibles al sol, les dels infants
La canalla és la que està més exposada als efectes nocius del sol a la pell. Per això és molt important tenir en compte com fer front al sol i vigilar, no només a l’estiu, sinó des de la primavera per evitar cremades que poden ser no només perilloses, sinó també tenir conseqüències greus en la seva salut en un futur.
Això és així perquè durant la infància la pell encara no s’ha desenvolupat completament i no està preparada per defensar-se d’agressions externes de la mateixa manera ho poden fer les pells adultes. Aquests tipus de pells absorbeixen molt més les substàncies i tenen menys capacitat de síntesi de la melanina. Tot això sumat a què en edats primerenques, el cos encara no desenvolupat completament la capacitat de regular la temperatura corporal.
Tot això porta als nens a ser un blanc fàcil per patir eritemes, vermellors, cremades solars i altres problemes derivats de l’exposició solar. Problemes que, malauradament, poden tenir conseqüències futures, ja que els efectes nocius del sol són acumulatius a la nostra pell. Un dels principals factors per desenvolupar un càncer de pell en edat adulta són les cremades que es pateixen durant la infància.
Com protegir la pell dels més petits a l’estiu
El més important de tot a tenir en compte a l’hora de protegir la pell és limitar l’exposició al sol i evitar-la completament durant les hores centrals del dia, fent servir, a més de fotoprotectors solars, mètodes de barrera com roba, barrets, ulleres o para-sols.
En segon lloc, és imprescindible que els nens i nenes menors d’un any no s’exposin al sol i estiguin protegits amb robes, para-sols i altres. A més, recorda que fins als sis mesos no poden fer servir cap tipus de protecció solar.
Entre els sis mesos i els dos anys s’han d’utilitzar fotoprotectors que comptin amb una formulació pediàtrica i filtres físics.
A partir dels dos anys, les fórmules infantils han de tenir filtres físics, químics o mixtos, però han de ser sempre superiors als 30 i anti-UVA.
Consells importants a tenir en compte
És fonamental que apliquem la crema fotoprotectora entre quinze i trenta minuts abans de l’exposició solar, tornant a posar-la cada dues hores o abans si hi ha contacte amb l’aigua.
Cal aplicar crema solar a totes les parts del cos on toca el sol, no t’oblidis de coll, les orelles, els peus o, fins i tot, el cuir cabellut si el bebè té poc pèl. Ah! I no et recomanem fer servir cremes solars d’anys anteriors, ja que poden haver perdut l’efectivitat. I, a més, posar una quantitat generosa és important, sinó la protecció es queda curta.
Per últim, a banda de fer servir tota la protecció que puguem per fer front al sol, durant els mesos d’estiu i l’exposició al sol és vital assegurar que tan nens com nadons prenguin prou líquid i fruites per tal d’estar ben hidratats.
Ronda President Macià, 1
08302 Mataró
Barcelona