Entre un 10 i un 20% de les persones menstruants pateix endometriosi. Una malaltia de la qual se’n sap poc i que ha estat silenciada durant molts anys.
.
El dolor de regla ha estat una constant a la meva vida. El vaig patir durant molts anys. Cada mes, quan arribava el moment de la menstruació, venia amb ella dolor intens, com una rampa que baixava de la pelvis per tota la cama i que em provocava a més, còlics , vòmits, diarrea, contraccions i espasmes. Fins i tot alguna vegada havia arribat a perdre el coneixement.
I amb això, cada mes havia de modificar els meus plans i obligacions perquè em passava dos o tres dies al llit amb un dolor intens que em paralitzava. Per sort, tot això es va acabar després del meu primer embaràs. No m’ho podia creure, semblava gairebé màgia. Ara les meves regles ja no em feien sentir dolor, només petites molèsties que em permetien fer una vida normal. Actualment, molts anys després li puc posar nom a aquell malson. Endometriosi. Un problema del qual se’n sap ben poc i que ha estat molt silenciat durant molt de temps.
Ara, malauradament, veig que la història es repeteix amb les meves filles. Que pateixen els mateixos dolors. I tot i que sigui un problema paralitzant, com a mínim elles tenen una resposta. Un diagnòstic evident.
Què és l’endometri?
Però que diantres és això de l’endometriosi?. Comencem per explicar que l’endometri. És un teixit que té una funció reproductora, ja que serveix per dipositar l’òvul fecundat, encarregant-se a retenir-lo durant el començament de l’embaràs. Aquest teixit es renova a cada cicle hormonal. És a dir: comença a créixer després de la regla i va augment en consistència , gruix i volum. Es tracta d’una una mucosa molt irrigada i plena de nutrients. Vaja, el que vindríem a anomenar un teixit molt ric per acollir l’òvul fecundat.
Què passa amb l’endometri si no es produeix l’embaràs?
Si l’òvul no es fecunda, tota aquesta mucosa es desprèn i expulsa el teixit. Ho fa, mitjançant petites contraccions que el fan sortir en forma de sagnat. Bàsicament, allò que coneixem com a menstruació.
La menstruació fa que eliminem tota aquesta mucosa, per renovar-lo, netejant de nou la zona i tornant a formar aquest teixit que servirà per retenir l’òvul fecundat. Les hormones seran les encarregades de fer que l’endometri sagni, que es torni gruixut, que es desprengui o, en cas que hi hagi fecundació, de depositar i alimentar l’òvul.
Què és l’endometriosi?
Malgrat no es coneix la causa, algunes de es cèl·lules de l’endometri, de vegades poden arribar a dipositar-se un altra part del cos. El més habitual, quan això passa, és que es dipositin a la zona pelviana, però en alguns casos ho fan a altres parts del cos, havent-se arribat a trobar fins i tot de vegades zones com el cervell, el fetge o el cor.
Quan això succeeix, se li anomena teixit erràtic. Un teixit erràtic que, tot i no desenvolupar-se a la zona de l’úter com li pertoca,, segueix fent el seu paper i complint la seva funció i, per tant, creix i sagna al ritme de les hormones del cicle menstrual. cosa que provoca forts dolors i problemes a la zona on es troba.
Però, aleshores, la regla fa mal o no?
La regla no ha de fer mal. No s’ha de normalitzar el dolor, encara que les nostres mares o àvies l’hagin patit i entenguin que és el més normal del món. Una regla dolorosa (i especialment paralitzant) és una senyal d’alerta perquè anem a la consulta ginecològica buscant respostes. És necessari tenir un diagnòstic i un tractament en aquests casos.
Tot i que no tots els casos són iguals, l’endometriosi normalment es pot arribar a regular amb anticonceptius que aturin el cicle hormonal, de manera que es suprimeixin les feines que el cos fa per preparar-nos de cara l’embaràs.
Com veiem, aquesta és una malaltia infradiagnosticada i molt silenciada. Cal fer-la visible i que s’estudiï i es diagnostiqui més. Per això, és molt important que totes les persones que sentim dolor durant la regla busquem respostes i no normalitzem aquest dolor.
La societat actual on les dones treballem i on acostumem a no ser mares o ser-ne més tard, han posat cada cop més accent a aquesta problemàtica. Una senyal important perquè continuem insistint en que es duguin a terme més estudis i se sàpiga cada cop més d’aquesta gran desconeguda que és l’endometriosi, enemiga de tantes de nosaltres.
Ronda President Macià, 1
08302 Mataró
Barcelona