Infertilitat. Una paraula que ressona fort i amb moltes connotacions per a qui la viu, però que, per contra, se’n parla i s’escolta poc. I la infertilitat és un problema comú.
Aconseguir un embaràs o tenir problemes que afecten la fertilitat és, malauradament, quelcom pel que han de passar moltes persones: s’estima que al voltant d’un 20% de parelles en edat reproductiva a Espanya tenen problemes d’infertilitat.
Cal fer visible la infertilitat
Com a dones, ens eduquen per no quedar-nos embarassades, per prendre mesures, per vigilar. Sempre, des d’adolescents, ens inculquen que fàcil seria que es produís un embaràs no desitjat. I, tot, des de l’educació sexual, per ajudar-nos a tenir consciència de la importància de fer servir mètodes anticonceptius.
I sí, és molt important que fem servir anticonceptius per no quedar-nos embarassades. Però és també necessari fer visible que no totes les persones poden arribar a un embaràs en el moment en què ho desitgen. I no només per l’edat, ja que els problemes poden ser diversos.
El retard de la maternitat
La inestabilitat laboral o econòmica, la carrera professional o la falta de conciliació o d’horaris flexibles són algunes de les causes que fan que, cada cop més, la maternitat sigui un tema que es posposa per més endavant. Una decisió que comporta, gairebé sempre, dificultats perquè es produeixi un embaràs. Però no és l’única causa. També hi ha problemes genètics, malalties cròniques o altres trastorns menys coneguts que poden causar infertilitat.
Una lluita silenciosa
La infertilitat sol ser una lluita silenciosa. Les persones que passen per un procés de cerca d’embaràs i no l’aconsegueixen sovint se senten tristes, desconcertades , frustrades, plenes de culpa o perdudes. Sentiments que afloren sense demanar permís i que no són compartits. Validar i posar nom a allò que estem sentint durant el procés és important. Donar veu a allò que sentim pot ajudar-nos a reduir la intensitat de les emocions i a regular-nos.
Quines són les causes més comunes de la infertilitat?
Malgrat que les causes són diverses i no sempre diagnosticades, hem fet un recull de les sis causes més freqüents en el cos de la dona.
Baixa qualitat ovàrica o producció insuficient
La qualitat i la quantitat dels òvuls cau a partir dels 35 anys i amb això també les possibilitats que es produeixi un embaràs. Per ajudar a aquest problema es duen a terme cicles d’estimulació que ajuden a acumular els òvuls augmentant les possibilitats d’un possible embaràs.
Problemes d’ovulació
Són problemes que es deriven de desajustaments hormonals com la síndrome de l’ovari poliquístic o malalties relacionades amb la glàndula tiroides. També poden tenir a veure amb la disminució de la reserva ovàrica a causa d’una menopausa precoç.
Problemes durant la implantació
El fet que l’embrió no implanti podria tenir a veure amb alteracions cromosòmiques d’alguna de les persones de la parella o amb el sistema immunitari. També podrien estar relacionats amb problemes del sistema reproductiu.
Problemes del sistema reproductiu
Problemes en el sistema reproductiu com miomes, pòlips, malformacions de l’úter o malalties com l’endometriosi poden ser la causa de problemes d’infertilitat.
Infeccions
Les infeccions de transmissió sexual com la clamídia poden provocar un quadre infecciós que provoca febre i mal a la pelvis, donant lloc a una malaltia inflamatòria pelviana. La majoria es poden tractar amb antibiòtics, però cal anar amb compte i assegurar que es poden curar bé perquè no derivin en altre tipus problemes.
Malalties cròniques
Algunes malalties cròniques i alguns tractaments mèdics com la quimioteràpia poden comportar problemes de fertilitat.
Així i tot, sota control mèdic, un embaràs és possible. Quan parlem de càncer, però, es recomana fer una preservació dels òvuls abans d’iniciar el tractament de quimioteràpia.
Causes desconegudes
Es parla d’infertilitat d’origen desconegut quan les persones especialistes no troben cap causa. La prova bàsica per detectar causes d’infertilitat d’origen desconegut en la pacient que no aconsegueix l’embaràs natural (un cop ha passat un any) se centra a comprovar l’estat dels òrgans reproductius, tant de l’home com de la dona.
Malauradament, avui dia, encara existeix molt de desconeixement sobre quins són els problemes que afecten la infertilitat i la medicina reproductiva, més enllà d’analitzar les causes, se centra en aportar possibles solucions.
Ronda President Macià, 1
08302 Mataró
Barcelona